Category archives: Belgija

Zanimljivosti o Belgiji

Grote Markt Brugge

Pravo bogatstvo Belgije skriva se duboko u ardenskim šumama, po brežuljcima Valonije, u nekim od najljepših zalazaka sunca čarobne Flandrije, uronjeno u mir i beskrajno plavetnilo neba, okupano kišnim kapima i proljetnom rosom. Otputujte tamo i uživajte u svemu što vam ova zemlja nudi, a zauzvrat ćete dobiti neprocjenjivo bogatstvo koje ćete još dugo nositi u sebi. Kroz ovaj blog nastojim vam približiti barem jedan maleni dio svih tih ljepota i otkriti pokoji skriveni dragulj Belgije za koji možda niste znali.

(više…)

Gent (Belgija)

Gent

Biser Flandrije, koji je često u sjeni Bruxellesa, Bruggea i Antwerpena, oduševiti će vas svojom ljepotom i arhitekturom.Stoljetne crkve, katedrale, muzeji, Grofov dvorac samo su neke od građevina kojim se ponosi Gent, a svjedoče o bogatstvu i slavi grada kroz povijest. Tamo je 1500. godine rođen Karlo V, najveći vladar svoga vremena.Grad je danas značajna riječna luka, kanalima povezan sa Sjevernim morem, smješten na ušću rijeke Lys u rijeku Schelde. Jednako tako, Gent je najveći visokoobrazovni centar u Belgiji sa preko 50 tisuća studenata iz cijelog svijeta.

(više…)

Durbuy (Belgija)

Durbuy

Listajući jedan časopis o automobilima pročitala sam zanimljivu reportažu u belgijskim pivskim cestama. Dvojica pustolova motorima su istraživali valonski dio Belgije. Lutajući ardenskim šumama otkrili su samoprozvani najmanji grad na svijetu: DURBUY.

I tada, gledajući slike… dogodila se je čarolija. U meni je tinjala neopisiva želja otići tamo, hodati stoljetnim kamenim uličicama, upijati mirise ardenske šume, slušati žubor rijeke Ourthe.

 

(više…)

Brugge (Belgija)

IMG_1882

Pravo bogatstvo Belgije skriva se u unutrašnjosti: prekrasni srednjovjekovni gradovi, čarobna sela, rijeke i šume.

BRUGGE je grad sa jedinstvenom poviješću, srednjovjekovnom arhitekturom, kanalima, mostovima i parkovima. Grad je prepun crkvi, muzeja, galerija, a gradom odzvanja glazba mnogobrojnih uličnih svirača.  Sve miriše na čokoladu i još vruće vafle prelivene karamelom. I sada, dok ovo pisem, osjećam taj miris. (više…)

Belgijska obala

Belgijska obala

Belgijska obala, dugačka 70-ak kilometara, od Knokkea na granici sa Nizozemskom do De Panna na francuskoj granici, povezana je jednom i u svijetu jedinstvenom tramvajskom linijom: Belgian coast tram line. Cijena dnevne karte je 5 eura po osobi, a vozite se po principu Hop On-Hop Off. Svakako je preporučam, jer u vrijeme ljetnih mjeseci teško je naći parkirno mjesto, pogotovo ako želite obići cijelu obalu, vidjeti kako izgleda morska međunarodna luka u Zeerbruggeu, kako se dižu mostovi kada brod ulazi u jedan od kanala prema unutrašnjosti Belgije, posjetiti sva prelijepa mjesta: Oostende, Blankenberge, Middelkerke, Koksijde… Vožnja s jednog kraja obale na drugi traje nešto više od dva sata. U sezoni tramvaji voze svakih 10 minuta i ne kasne (vjerujte informaciji koja piše na displayu tramvajske stanice!).

(više…)

Knokke-Heist (Belgija)

Sonia resort-Knokke

KNOKKE-HEIST je grad na obali koji će nam sljedećih mjesec dana biti polazišna točka za nasu belgijsku pustolovinu.

Što nam Knokke-Heist nudi? Jednom riječju: sve! Od restorana i shoppinga doći ćete do zabave i opuštanja, a da niste ni primjetili. Dočekat će vas kilometri zlatnih pjesčanih plaža kojima jednostavno ne možete odoljeti, svjetla izloga stotine trgovina, skupocjeni automobili i ljudi koji  žive život punim plućima! Luksuz se osjeća na svakom koraku, a sve je opet tako jednostavno i nepretenciozno. Ono sto je za ostatak svijeta Monte Carlo, to je za Belgiju, Nizozemsku i Veliku Britaniju Knokke-Heist. Sve je tako moderno, novo i prelijepo. (više…)

O Belgiji

Taja za blog

Dobrodošli u Belgiju, zemlju koja miriše na čokoladu, vafle i pivo, zemlju prepunu prekrasnih gradova, sela, prirodnih ljepota, kulturne baštine, nogometa, dragulja i stripova. Jednostavno, dobrodošli u zemlju zapanjujućih krajolika, od mora do brežuljaka Valonije, u zemlju u koju ćete se zaljubiti na prvi pogled!

Belgija je dobila ime po keltskom plemenu imena Belgae. U srednjem vijeku  je bila središte trgovine i umjetnosti. Rastrgana kroz prošlost, zbog fizičkih posezanja neposrednih susjeda, kao zemlja je formirana relativno kasno. I dan danas ideološka podijeljenost je vidljiva na svakom koraku (Flandrija i Valonija su potpuno različite), pri čemu bi se kao fizička razdjelnica mogao navesti Bruxelles, glavni grad Kraljevine Belgije i središte moći Europske unije. Valonija, nekada ekonomski naprednija, danas više nije u negdašnjem sjaju u odnosu na sve razvijeniju Flandriju. Voljom svjetskih sila Belgija je dobila prvog kralja iz ugledne srednjoeuropske obitelji Sachsen-Coburg-Gotta, u osobi Leopolda I. (više…)