Belgijska obala

Belgijska obala

Belgijska obala, dugačka 70-ak kilometara, od Knokkea na granici sa Nizozemskom do De Panna na francuskoj granici, povezana je jednom i u svijetu jedinstvenom tramvajskom linijom: Belgian coast tram line. Cijena dnevne karte je 5 eura po osobi, a vozite se po principu Hop On-Hop Off. Svakako je preporučam, jer u vrijeme ljetnih mjeseci teško je naći parkirno mjesto, pogotovo ako želite obići cijelu obalu, vidjeti kako izgleda morska međunarodna luka u Zeerbruggeu, kako se dižu mostovi kada brod ulazi u jedan od kanala prema unutrašnjosti Belgije, posjetiti sva prelijepa mjesta: Oostende, Blankenberge, Middelkerke, Koksijde… Vožnja s jednog kraja obale na drugi traje nešto više od dva sata. U sezoni tramvaji voze svakih 10 minuta i ne kasne (vjerujte informaciji koja piše na displayu tramvajske stanice!).

Između gradova Oostende i Middelkerke, na 35. tramvajskoj stanici od Knokkea prema De Pannu, za ljubitelje povijesti posebno će biti interesantno posjetiti ostatke Atlantskog zida izgrađenog za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.Iako većina zemalja nastoji “neugodni” ili “nezgodni” dio svoje prošlosti uništiti ili prikriti, Belgija je svjesno i namjerno ostavila, ali i obnovila, dio tzv. Atlantskog zida gdje čovjek može u izvornoj formi laganim hodom spoznati kako je ta cijelokupna infrastruktura izgledala tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata. Za ljubitelje vojnih memorabilija, teško da postoji bolje mjesto. Prostori Atlanskog zida su uređeni originalnim eksponatima upravo iz tih vremenskih razdoblja i čini vam se da su dan-danas u uporabi.

atlanski zid

Atlanski zid

 

U Blankenbergu je jedini sačuvani pier (šetnica iznad mora) iz 1889. godine. Danas se tamo nalazi restoran sa prekrasnim pogledom na Sjeverno more i grad. Za najmlađe bit će posebno interesantan Sea life Marine park (vodeni park s delfinima, morskim psima i ostalim morskim življem).

Obala 2

Blankeberge

Oostende je najveći grad na belgijskoj obali često je nazivan kraljem obale. Krasti ga neogotička katedrala Sv. Petra i Pavla koju svakako trebate posjetiti. Dugačka šetnica uz more, parkovi, tržnice i malene trgovine osmišljeni su kako bi svaki posjetitelj našao nešto za sebe. Na obali nećete pronaći  mirne uvale s borovima i kristalno plavim morem i barkama koje se odmaraju na podnevnom suncu. Pronaći ćete beskrajne pješčane plaže koje se stapaju s horizontom, pomno uređene šetnice i promenade, školjke uronjene u najfiniji pjesak i brodove koji pred vašim očima nestaju na pučini. Uz nisku i pjeskovitu obalu proteže se pojas dina visine do 30 metara  na koje se nadovezuju polderi, isušena močvarna područja koje štite unutrašnjost od poplava mora.

Posjetite belgijsku obalu, uživajte u čarobnim zalascima sunca, pustite da vam se vjetar igra kosom, a noge grije zlatni pjesak. Nosit ćete u sebi taj doživljaj cijeloga života.

Taja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>