Durbuy (Belgija)

Durbuy

Listajući jedan časopis o automobilima pročitala sam zanimljivu reportažu u belgijskim pivskim cestama. Dvojica pustolova motorima su istraživali valonski dio Belgije. Lutajući ardenskim šumama otkrili su samoprozvani najmanji grad na svijetu: DURBUY.

I tada, gledajući slike… dogodila se je čarolija. U meni je tinjala neopisiva želja otići tamo, hodati stoljetnim kamenim uličicama, upijati mirise ardenske šume, slušati žubor rijeke Ourthe.

 

Davno je netko napisao: kada doista nešto želiš, nebo i zemlja će ti pomoći da ti se to i ostvari. Samo budi iskren i želi to bezrezervno.Dvorac na rijeci OurtheObzirom da je naše putovanje u Belgiju bilo mjesecima prije isplanirano do zadnjeg kilometra, posjet Durbuyu činio se je nemoguć… ili se je barem tako činio. Jedno skretanje sa autoputa u tom trenutku bila je malena žrtva za sreću koja me je obuzela u trenutku kada sam ugledala sve ono o čemu sam mjesecima maštala: i te kamene uličice bila su tako tople ugrijane ljetnim zrakama sunca i ta ardenska šuma bila je još zelenija; svako drvo pričalo je neku svoju stoljetnu priču, pjev ptica bio je u tom trenutku kao najljepša simfonija… sve se je činilo tako nestvarno.Centar Durbuya

Zašto posjetiti Durbuy (kada vam život za to pruži priliku)?

 

Durbuy, maleni grad u srcu ardenske šume, nikoga ne ostavlja ravnodušnim… Kroz dušu grada prolazi rijeka Ourthe.

Na desnoj obali rijeke smješten je prelijepi Topiary park sa 250 različitih skulptura napravljenih od zimzelenih grmova. Tako će muškarci vidjeti zelenu Pamelu Anderson na plaži, a žene će dočekati najpoznatiji frajer Belgije; Manneken pis.

 

Na lijevoj obali rijeke silina stoljetnih kamenih kuća, restorana, slatkih trgovina u kojima već za par eura možete kupiti neki od lokalnih proizvoda. Poznati su po izradi pekmeza, likera i meda. Svakako posjetite malu obiteljsku tvornicu Saint-Amourgdje možete kupiti i vidjeti kako se ručno izrađuju pekmezi. Ulaz se ne naplaćuje.Taja o meniKao i svaki grad i selo u Belgiji i Durbuy ima svoje pivo, točnije dva: Marckloff i Durboyse, od kojih je posljednji moj osobni favorit. Cijena piva se kreće oko 3 eura po boci užitka.

Restorani, raj za hedoniste, svi odreda nude tipična belgijska jela, okičeni su svi zvjezdicama i nagradama za kvalitetu, izvornost i originalnost. Cijene… ne pitajte!DurbuyCijelo područje obiluje bogatim sadržajima za ljubitelje sporta, adrenalina i zdravog načina života. Rafting ili pak spuštanje kajakom niz rijeku Ourthe, jahanje, golf, adrenalinski park ili vožnja biciklom samo su dio onoga što vam Durbuy nudi. Na kraju dana opustite se u nekom od wellness centara.

2007. Durbuy je dobio nagradu EDEN ( European destinations of exellence).

Durbuy pruža svakome priliku da bude ono što zaista je i da se pritom dobro osjeća: bilo da ste zaljubljeni, obitelj sa djecom, avanturist, hedonist ili jednostavno slučajni putnik.

Taja

2 comments on “Durbuy (Belgija)

  1. Andjelko kaže:

    Hvala ti sto nam otkrivas neka mjesta za koje nisam niti znao da postoje! Nekoliko puta sam zbog posla putovao u Belgiju, ali nikada je nisam dozivio na tako dobar nacin kao kad sam citao tvoje postove. Zahvaljujuci tebi, zelim sto prije ponovno otputovati tamo i uzivati!

    • taja80 kaže:

      Hvala ti Andjelko! Belgija je zaista cudesna zemlja! Nazalost, ja nisam vidjela sva prekrasna mjesta! I ja zelim ponovno otputovati tamo i istrazivati sve ljepote te zemlje skrivene daleko od svjetala velikih gradova!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>