Gent (Belgija)

Gent

Biser Flandrije, koji je često u sjeni Bruxellesa, Bruggea i Antwerpena, oduševiti će vas svojom ljepotom i arhitekturom.Stoljetne crkve, katedrale, muzeji, Grofov dvorac samo su neke od građevina kojim se ponosi Gent, a svjedoče o bogatstvu i slavi grada kroz povijest. Tamo je 1500. godine rođen Karlo V, najveći vladar svoga vremena.Grad je danas značajna riječna luka, kanalima povezan sa Sjevernim morem, smješten na ušću rijeke Lys u rijeku Schelde. Jednako tako, Gent je najveći visokoobrazovni centar u Belgiji sa preko 50 tisuća studenata iz cijelog svijeta.

Katedrala Sv. Bavo ( Sint-Baafskathedral), nosi ime po Bavi, lokalnom raskalašnenom plemiću koji se je s vremenom preobratio na krščanstvo. Svoje bogatstvo podjelio je siromašnima, te se je nakon toga i zaredio. Danas je on i ujedno svetac zaštitnik Genta. U katedrali se čuva Gentski oltar iz 15.stoljeća, jedno od najznačajnih belgijskih umjetničkih dijela.GraveensteenGrofov dvorac (Graveensteen) izgrađen je krajem 12. stoljeća. Nakon raseljavanja grofova, korišten je u mnoge svrhe. Od zatvora sa sobama za mučenje do tvornice za preradu tekstila. Renoviran je početkom 19. stoljeća i danas je prekrasno zdanje koje svakako posjetite.Najzanimljiviji dio prošlih vremena može se vidjeti na ulicama s obje strane glavnog kanala: Korenlei i Graslei, gdje je nekada bila glavna gradska luka. Graslei znači ulica začina i povrća, a Korenlei- ulica žita.U njima se danas nalazi niz prelijepih stoljetnih zgrada. Jedna srednjovjekovna zgrada, koja je nekada bila javna kuća, danas je adaptirana u luksuzni hotel MarriottO prošlosti zgrade svjedoče reljefi dva labuda, okrenuti ka suprotnim stranama. Lik labuda je nekada označavao kavanu, a dva labuda-bordel!

I sada zamislite mornare, u nekim lijepim prošlim vremenima, kako lutaju ulicama Genta tražeči svog labuda… ili možda dva :-))

Gent je nadaleko poznat po svojim festivalima. Za vrijeme održavanja jednog od muzičkih festivala i mi smo posjetili grad. Tisuće mladih na ulicama, na svakom koraku pozornice sa izvođačima, pivo koje teče u potocima, život koji lebdi u zraku, neopisiva energija grada i ljudi.Ulica Sint-BaafspleinCentar grada pretvoren je u pješačku zonu, kažu jednu od najvećih u Europi.  Ulica Sint-Baafsplein, u kojoj su smješteni svi najznačajniji sakralni objekti u Gentu, vodi vas do mosta svetog Mihaela na glavnom gradskom kanalu sa kojeg se pruža prekrasan pogled na grad.Luka na glavnom Gentskom kanaluZa nezaboravan doživljaj grada ne propustite “uskočiti” u jedan od čamaca i provozati se kanalima Genta.

A kada se umorite, kao mi, osvježenje potražite u hladnom Gulden draak (zlatni zmaj) pivu, koje je ime dobilo po statui Zlatnog zmaja koji se nalazi na vrhu zvonika u Gentu!Belfort Gent

 

Gent je veoma sličan Bruggeu, samo što ima ono što Brugge nema-ŽIVOT!

Otputujte tamo, udišite život, upijajte ljepote grada i Gent će vam to vratiti- stostruko!

Taja

 

One comment on “Gent (Belgija)

  1. Marko kaže:

    Odličan blog koji će nam sigurno pomoći isplanirati jedno duže putovanje u Belgiju. Moja supruga je sve pročitala dva puta :-) Pozdrav i hvala ti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>