Zanimljivosti o Belgiji

Grote Markt Brugge

Pravo bogatstvo Belgije skriva se duboko u ardenskim šumama, po brežuljcima Valonije, u nekim od najljepših zalazaka sunca čarobne Flandrije, uronjeno u mir i beskrajno plavetnilo neba, okupano kišnim kapima i proljetnom rosom. Otputujte tamo i uživajte u svemu što vam ova zemlja nudi, a zauzvrat ćete dobiti neprocjenjivo bogatstvo koje ćete još dugo nositi u sebi. Kroz ovaj blog nastojim vam približiti barem jedan maleni dio svih tih ljepota i otkriti pokoji skriveni dragulj Belgije za koji možda niste znali.

Tijekom cijele godine u Belgiji se pojede oko 30 miliona tona dagnji. Nakon konzumacije školjke se ne bacaju već se prerađuju u tvornici. Tako prerađene služe za asfaltiranje pješačkih staza i prometnica.Pivnica u BruggeuU Belgiji se proizvodi oko 800 vrsta piva. Od pilseva do najfinijih samostanskih piva. Samostanska ili Trappist piva proizvode se u pet samostana u Belgiji od kojih su najpoznatiji Chimay, Duvel, Orval, Rochefort i Westmalle. Trappist pivo Westvleteren proizvodi se u jednom samostanu u Flandriji. Posebno je po tome sto boca nema etiketu već se svi podaci o pivu nalaze na čepu. Da bi dobili svoj primjerak tog jedinstvenog piva, svoj dolazak u samostan morate najaviti.

Belgija je jedina zemlja na svijetu kojoj je svaki kilometar autoceste osvijetljen noću. Račune za struju plaća Njemačka kao naknadu za štetu počinjenu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Jednako tako, ima i najrazvijeniju i najgušću željezničku mrežu na svijetu.Belgijske slasticeBelgija je treći po veličini proizvođač čokolade na svijetu. Godišnje proizvedu oko 220 tisuća tona čokolade, a tajne sastojaka čuvaju stoljećima. Belgijska pošta je 2013. izdala i marku za međunarodni promet sa okusom čokolade.

Prve tiskane novine izdane su upravo u Belgiji.

Belgijac Adolphe Sax izumio je saksofon, dao mu svoje ime i napravio revoluciju u svijetu jazza i bluesa.

Glavni “frajer” Bruxellesa je Manneken pis: brončana statua dječaka koji piški. Od početka 18. stoljeća za njega se izrađuju posebna odjela. Njih vise od 800 danas se čuvaju u gradskom muzeju.

Belgija je zemlja muzeja. Osim neprocjenjive kulturne i povijesne baštine, tako danas u Belgiji možete pronaći jedinstvene muzeje: muzej jagoda, pive, dijamanata, tramvaja, krumpira, kanalizacije, stripa, plišanih igračaka…Atlantski zidUkoliko ste ljubitelj povijesti, vrijeme je da otputujte u Belgiju. Ratni muzej u BastogniAtlantski zid, Waterloo ili pak grad Ieper najočuvaniji su dio povijesti kroz stoljeća ratovanja od Napoleona do Hitlera.

Taja

3 comments on “Zanimljivosti o Belgiji

  1. Eleonora kaže:

    Nisam znala niti jednu od ovih stvari! Puno ti hvala na informacijama. Nastavi pisati!
    Eleonora

  2. Hrvoje kaže:

    Jako zgodno. Jedvaa cekam nastavak. Molim vise o pivu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>