O Belgiji

Taja za blog

Dobrodošli u Belgiju, zemlju koja miriše na čokoladu, vafle i pivo, zemlju prepunu prekrasnih gradova, sela, prirodnih ljepota, kulturne baštine, nogometa, dragulja i stripova. Jednostavno, dobrodošli u zemlju zapanjujućih krajolika, od mora do brežuljaka Valonije, u zemlju u koju ćete se zaljubiti na prvi pogled!

Belgija je dobila ime po keltskom plemenu imena Belgae. U srednjem vijeku  je bila središte trgovine i umjetnosti. Rastrgana kroz prošlost, zbog fizičkih posezanja neposrednih susjeda, kao zemlja je formirana relativno kasno. I dan danas ideološka podijeljenost je vidljiva na svakom koraku (Flandrija i Valonija su potpuno različite), pri čemu bi se kao fizička razdjelnica mogao navesti Bruxelles, glavni grad Kraljevine Belgije i središte moći Europske unije. Valonija, nekada ekonomski naprednija, danas više nije u negdašnjem sjaju u odnosu na sve razvijeniju Flandriju. Voljom svjetskih sila Belgija je dobila prvog kralja iz ugledne srednjoeuropske obitelji Sachsen-Coburg-Gotta, u osobi Leopolda I.

Belgija nije samo podijeljena politički, nego i kulturno. Flamanci govore flamanskim jezikom (sličnim nizozemskom), a oduvijek su živjeli od trgovine i imali su svoj umjetnički izričaj. Valonci su čista suprotnost. Poistovjećuju se s Francuzima i većinom se bave  poljoprivredom. U vezi s time postoji jedna anegdota koja kaže da je jedan belgijski kralj na pitanje o tome kojim jezikom se služi odgovorio: “Kad obavljam državne poslove – engleskim, kad se obraćam ženi ili ljubavnici – francuskim, a kada zapovijedam svom konju – njemačkim!”.

Belgijci su ludi za stripovima. Nakon Japana, Belgija je prva zemlja po broju strip crtača.

the-smurfs

Što vam prvo padne napamet kada netko spomene Belgiju?  Znam, pivo!

Belgija je zemlja piva. Koja druga zemlja ima nekoliko stotina vrsta piva? Koliko su različiti i posebni belgijski krajolici, toliko su različite i posebne belgijske pive. Od “običnih” pilseva, do trapist piva. I sada, dok ovo pišem, usne mi bride od pomisli na jedan hladni Chimay ili Duvel!

Pivo

Uz kralja i pivo, belgijska čokolada je nešto što ovu zemlju čini posebnom. Tajne sastojaka i proizvodnje čuvaju se jos od 17. stoljeća. Leonidas, Godiva, Cote d’ Or, Galler, Neuhaus i Marcolini samo su jedna kap u slapu čarolije mirisa i okusa. Probajte ih sve!

Cokolada

Izlog jedne trgovine: “alat od čokolade”

Zemlja koja ima tek nekoliko desetaka kilometara morske obale, veliki ekonomski procvat može zahvaliti svojim lukama koje su iznimno dobro povezane sa unutrašnjosti dijela Flandrije mnogobrojnim plovnim kanalima. Značajne morske luke za međunarodni promet su AntwerpenZeebrugge te riječna luka GentZeebrugge je industrijska luka izrađena još davne 1907. godine, a koju su Nijemci koristili kao luku za svoje podmornice tijekom Prvog svjetskog rata.

Kanal

Jedan od tisuća kanala u Belgiji

Godinama sam slušala priče svojih prijatelja o Belgiji, upijala informacije poput spužve i imala samo jedan cilj: što prije posjetiti taj dio raja! Vrijeme je sporo prolazilo, a moje nestrpljenje svakim danom je sve više raslo. San je napokon postao stvarnost. Kilometri autoceste lagano su nestajali u posljednjim zrakama sunca. S jedne strane livade, krave i  vjetrenjače, a s druge strane svjetla gradova: savršen spoj ruralnog i modernog. Galebovi i povjetarac sa Sjevernog mora poželjeli su nam najljepšu dobrodošlicu…

U sljedećim postovima nastojat ću vam opisati pojedina mjesta i gradove.

Vaša Taja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One comment on “O Belgiji

  1. Ines kaže:

    Hvala ti na ovim divnim postovima o Belgiji! Planirajući svoje ljetno putovanje bila sam zaista neodlučna na koju stranu svijeta krenuti i onda sam naišla na tvoj blog! Toliko si me oduševila svojim riječima i slikama. Dileme više nije bilo! Moje malo društvo krenulo je put Belgije! Bilo je to naše najljepše putovanje, zahvaljujući tebi! Piši i dalje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>